Reklama

Nowa jadłodzielnia w Warszawie!

12 stycznia odbyło się otwarcie kolejnej jadłodzielni w stolicy. To już 12. społeczna lodówka marki WINIARY. Powstała we współpracy z Fundacją Chops, a mieści się na Pradze-Północ przy budynku Towarzystwa Przyjaciół Dzieci. „Do jadłodzielni przychodzą wycieczki szkolne, aby edukować dzieci od najmłodszych lat jak nie marnować żywności” – mówi Prezes Zarządu Fundacji Chops.

Rocznie w Polsce marnuje się około 5 mln ton żywności. By zapobiegać temu zjawisku marka Winiary wraz z Fundacją CHOPS otwiera w całej Polsce jadłodzielnie, czyli lodówki, gdzie zostawić można niezużyte produkty spożywcze. Tygodniowo z każdej korzysta około 300 osób. Najnowszą otwarto w czwartkowe przedpołudnie na Pradze-Północ przy budynku Towarzystwa Przyjaciół Dzieci przy ul. Wileńskiej 55/57. W wydarzeniu wziął udział Roman Żarnecki − Prezes Zarządu Fundacji Chops, Monika Jagodzińska − Prezes Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, Szymon Ulkowski – kierownik ds. komunikacji marki Winiary, a także Jagna Niedzielska, propagatorka idei zero waste współpracująca z marką Winiary przy tworzeniu przepisów zgodnych z tą ideą.

− Myśląc o gotowaniu nie możemy pominąć ogromnego problemu, jakim jest marnowanie żywności w Polsce. Jesteśmy jednym z niechlubnych liderów w Unii Europejskiej. W Polsce marnuje się średnio 150 kg żywności na osobę. Jest to nie tylko problem dla środowiska, ale i marnowanie pieniędzy, szczególnie w tak trudnych ekonomicznie czasach – mówi Szymon Ulkowski.

Aby zapobiegać marnowaniu żywności marka Winiary na swojej stronie internetowej dzieli się ponad 7 tysiącami przepisów, które podpowiadają jak wykorzystywać pozostałe po wcześniejszych posiłkach jedzenie.

Niedożywienie to wciąż aktualny problem

Opieką nową jadłodzielnię otoczy Towarzystwo Przyjaciół Dzieci. Jej prezes zwraca uwagę na problem niedożywienia dorosłych, ale i dzieci, co jest problemem nawet w dzisiejszych czasach. Zwraca na to uwagę Prezes Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci:

− Dziękuję za zaproszenie naszej organizacji do tak szczytnego projektu i włączenie nas w działania służące przeciwdziałaniu marnowania żywności i przeciwdziałania ubóstwa i niedożywienia, który jest mimo wszystko dosyć częstym zjawiskiem. My, jako organizacja pozarządowa działająca na rzecz dzieci, które są często w takiej grupie, o której mówi się, że są zagrożone wykluczeniem doświadczamy tego jak ważne jest, aby dzieci miały dostęp do żywności. Głód, którego często mogą doświadczać, nakłania je do działań społecznie nieakceptowalnych, które mogą prowadzić do głębszego wykluczenia. Dlatego te działania, które Państwo prowadzą wpisują się jak najbardziej w to co my, jako towarzystwo czynimy w placówkach, które prowadzimy.

Jakich produktów nie należy zostawiać w społecznej lodówce?

Przypominjmy, że do jadłodzielni nie powinno się przynosić: żadnego rodzaju surowego mięsa, produktów z niepasteryzowanego, „surowego” mleka czy surowych jaj, już napoczętych np. w puszkach czy słoikach, pożywienia, które przekroczyło już termin przydatności do spożycia (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”, z oznakami zepsucia, takich, które znajdowały się w kontenerach na śmieci, alkoholu i zawierających go produktów.

 

Fot. P. Małaczewski

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo iPragapolnoc.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do