
Prawobrzeżna Warszawa nie narzeka na brak oferty kulinarnej: restauracje, restauracyjki, bary, kawiarnie, pizzerie, kafejki. Dużo ich zwłaszcza na Pradze Północ, a jest wśród nich Boska! Nie dość, że oferuje przebogate, urozmaicone, autorskie menu, to przywołuje na pamięć znany praski obiekt – pochodzący z początku dwudziestego wieku młyn parowy, którego zachowane mury zostały wkomponowane w kompleks apartamentowo-usługowy „Symfonia".
Restauracja mieści się w części magazynowej dawnego młyna. Nowocześnie zaprojektowane wnętrze przenika się z postindustrialną architekturą. Czuje się genius loci tego miejsca, atmosferę, która niepostrzeżenie przywołuje ponad stuletnią jego historię, trochę tajemniczą, ale jednocześnie miłą i przyjazną. Dlatego dobrze się tu czują wszyscy. Starsi, bo mogą spojrzeć lata wstecz, młodsi, bo lokal ofiaruje swobodną i niezobowiązującą atmosferę. Wreszcie dzieci, bo zadbano dla nich o szczególne atrakcje i przygotowano specjalny kącik zabaw.
Postindustrialny wystrój i dyskretna atmosfera sali konferencyjnej sprzyja spotkaniom biznesowym. Zlokalizowano ją na 1 poziomie, prowadzi do niej osobne wejście. W Sali konferencyjnej znajduje się stół konferencyjny i niezbędny sprzęt do przeprowadzenia zamkniętego spotkania, w którym może wziąć udział do 30 osób. W razie potrzeby właściciele zapewniają też miejsce na dyskretne spotkania indywidualne.
Zupełnie inna aura panuje w części restauracyjno-barowej. Uwagę gości przyciągają apetyczne zapachy pieczonego na miejscu pieczywa oraz pizzy. W taki właśnie sposób właściciele dbają, by posiłek przypominał gościom domową atmosferę.
Gdy goście się już zadomowią, czas na posiłek. A co w karcie? Może przyprawić o zawrót głowy i na ratunek trzeba będzie wezwać obsługę. Jeżeli goście chcą zaspokoić mały głód, to do wyboru mają np.: marynowane oliwki i suszone pomidory, sery wędzone i podpuszczkowe, chlebowe paluchy nadziewane mozzarellą, smażoną białą kiełbaskę, smalec domowy z cebulką, siekanego śledzia, pasztet smażony na pieczywie pełnoziarnistym, owoce morza, smażonego bakłażana, podroby przyrządzane na różne sposoby, podpłomyki z dodatkami. A przystawki? Kotlety jaglane oraz placki z cukinii i dyni zadowolą każdego, nie tylko wegetarianina. Trudno się będzie zdecydować, bo wszystko smaczne i estetycznie podane. Niezbędna może się okazać pomoc kelnera.
W menu nie może zabraknąć sałat. Wśród nich króluje sałata Cezar z kurczakiem lub krewetkami, a także sałata z łososiem lub kozim serem. Trudno się też będzie zdecydować wielbicielom zup – tradycyjny żurek na wędzonce, czy wykwintna zupa grzybowa przygotowana ze smażonych kurek, a może krem pomidorowy?!
Po zaspokojeniu pierwszego głodu czas przejść do dań głównych. I znowu problem, co wybrać. Żeberka wieprzowe, czy dania z drobiu, czy smażone ryby, a na koniec crème de la crème menu – policzki wołowe z duszoną czerwoną kapustą z gorczycą, do tego puree z selera i chrzanu oraz ziemniaki z koperkiem. Ta potrawa, nieczęsto spotykana w restauracjach na pewno zaspokoi najbardziej wyrafinowane podniebienie.
A dla smakoszy tradycyjnej kuchni włoskiej — makarony i pizza. Goście w Boskiej znajdą pyszne pasty: sycylijską, carbonara, z kurczakiem i szpinakiem w sosie serowym, oraz z sosem borowikowym. W karcie figuruje też tajemnicza potrawa Boski Pieróg – mięsny, z wołowiną i baraniną, a także ze szpinakiem. Nie zawadzi spróbować!
Od rodzajów pizzy może zakręcić się w głowie. Jest ich 28 rodzajów, na czele z Margaritą. Wśród nich pizza o nazwie Boska. Czyżby wizytówka restauracji?
A dobry obiad należy zakończyć deserem. W Boskiej do wyboru: sernik, gruszka w karmelu, karmelizowane śliwki i lody szefa kuchni.
Przebogatej ofercie kulinarnej towarzyszy równie bogata karta alkoholi: wódka, rum, gin, agave spirits, aperitivy, likiery, whiskey, koniaki, nalewki, koktajle, a także wina białe i czerwone, musujące i szampany. Można wybierać wśród różnych gatunków piwa oraz cydru. Restauracja oferuje też swoim gościom napoje bezalkoholowe, różne lemoniady, kawę parzoną na kilka sposobów oraz oczywiście herbatę.
Boska jest czynna od rana (od poniedziałku do piątku od 8:30, w soboty i niedziele od 9:00). Można więc wpaść na śniadanie. A oferta śniadaniowa równie atrakcyjna. Jajka gotowane i sadzone, jajecznica z dodatkami, omlety, naleśniki z farszem na słodko, tosty francuskie, kanapki na ciepło, racuchy drożdżowe. I jeszcze kawa do śniadania za złotówkę!
Tak zacząć dzień, to dopiero przyjemność i zastrzyk energii na wiele godzin. Boskie jedzenie i to wszystko w Boskiej!
Boska! Praga, ul. Okrzei 23
Czynna: poniedziałek – czwartek 8:30 – 22:00, piątek 8:30 – 23:00, sobota 9:00 – 23:00, niedziela 9:00 – 21:00.
Rezerwacje: + 48 605781807, 22 404-54-89
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie